Yritykseni 5 parasta mokaa 2016

 

Asiantuntijapalveluja myydessä on tärkeää tehdä pitkäjänteistä, toistuvaa ja säännöllistä myyntityötä. Ennakointi ja myynti pitkälle aikavälille on melko tyypillinen tapa toimia alallani.

Alkuvuosi 2017 on ollut melko rauhallinen yritystoiminnassani, joten on ollut aikaa miettiä asioita ja varsinkin mikä on johtanut siihen, että nyt on ollut vähän rauhallisempaa.

Miksi en kirjoittanut otsikossa Yritystoimintani pahimmat mokat, johtuu siitä, että pidän näitä virhearviointeja hyvänä opetuksena ja siksi niistä tulikin yhtä äkkiä parhaita opetustilanteita ikinä.

Palataan hiukan ajassa taaksepäin, vuoden 2016 alkuun. Tein suunnitelmat normaaliin tapaan ja määrittelin kasvutavoitteeni maltillisesti 30%. Uskollisesti pidin myös edelleen kassavirtalaskelmaani, sillä olen huomannut sen olevań todella hyvä työväline ja rauhoittavan mieltäni miettisessäni riittävätkö tuloni asioiden hoitamiseen ja elämiseen. Varsinkin se on kätevä apuväline arvioidessani, missä vaiheessa voin pitää lomaa. Alkuvuosi meni suunnitemien mukaan, jopa hiukan ylitti tavoitteeni. Pystyin siis myös pitämään heinä-elokuussa lomaa. Syksylle ei kuitenkaan ollut paljon varmoja diilejä, joten se hiukan huolestutti minua. Hiukan kiireinen loppukevät aiheutti siis ensimmäisen mokani.

1. En panostanut markkinoinnissa riittävästi loman jälkeiseen aikaan

Olin keväällä jotenkin unessa, enkä ajatellut tarpeeksi aikaa lomien jälkeen. En tehnyt riittävästi suunnitelmallista, toistettavaa pitkäjänteistä markkinointia ja se kostautui heti loman jälkeen, hiljaiselona. Paniikki ei iskenyt, mutta tajusin tilanteeni elokuun alussa, jolloin aloitin nopeasti markkinoinnin ja myynnin uudelleen – ikään kuin aivan alusta. Menetin siinä siis hyvät alkuvuoden markkinointitoimenpiteet lähes täydellisesti. Panostukseni markkinointiin ensimmäiselle neljännekselle meni siis lähes kokonaan taivaan tuuliin tai bittiavaruuteen, sanoisinko. Harmittaa ihan vietävästi.

2. Keskityin liikaa vain muutamaan asiakkaaseen

Sain kesäkuussa uuden vuosiasiakkaan, jonka kanssa lähdettiin rakentamaan liiketoimintaa. Yritys perustettiin elokuussa ja syyskuun alussa hänellä oli sopimus valtakunnallisen myyjän kanssa ja lokakuun alussa ensimmäiset valtakunnalliset kaupat tehtynä. Keskityin asiakkaani liiketoiminnan eteenpäin viemiseen niin, että oma liiketoimintani edistäminen unohtui hetkellisesti kokonaan.

En ollut asiasta huolestunut, koska minulla oli muutamia tulevia koulutuksia ja muita toimeksiantoja tiedossa. Syyskuun lopussa alkoivat lomaani varatut rahat olla loppumassa ja uusia laskutuksia ei vielä ollut valmiina. Paniikki nosti päätään.

Muutamalla hyvällä kampanjalla sain kuitenkin nopeasti kassavirtaa ja tilanne hiukan rauhoittui. Samalla töitä rupesi ilmaantumaan yhä enemmän ja enemmän. Tämä töiden kertyminen johti kolmanteen, suurimpaan  virheeseeni, josta maksoin viime viikolle eli huhtikuulle 2017, saakka.

3. Tein liikaa töitä

Yhtä äkkiä töitä kertyi todella paljon. Lokakuun puolesta välistä joulukuun puoleen väliin pidin mm. 35 kpl 4 h webinaareja, 225 kpl 1-2 h ohjauksia, 11 kpl 4-7 h  lähikoulutuksia, lisäksi 8 kpl 1 h kestäviä tulkkausia ja muita toimeksiantoja. Tuon ajan toimin kuin zombie, menin aikatauluni mukaan ja tein mitä piti, välillä lähes tajuamatta mitä tein. Webinaarien vuoksi korvassani oli vesikello nappiuulokkeesta, enkä pystynyt pitämään kuulokketta kuin yhdessä korvassa. Elämäni rytmittyi töiden perusteella ja supistui pelkästään työntekoon.

En halunnut sanoa ei, koska ajattelin, että silloin kun töitä on, niitä tehdään. Mielessä häilyi vain loma, jonka olin buukannut. Lähtö 28.12 Espanjaan. Unet olivat vähissä,sillä tuossa laskelmassani ei ole kirjattuna yhtään koulutuksia valmistelevaa tuntia tai aikaa, jonka käytin tehtävien tarkastukseen ja muuhun suunnitteluun tai ihan vaan elämään.

En siis tehnyt taaskaan omaa markkinointia kuin satunnaisesti viikonloppuisin, jos jaksoin.

4. En ennättänyt tarkastaa ennakkoverotustani

Ennakkoveroni oli määräytynyt vuoden alussa edellisen vuoden nettotuloksen mukaisesti.  Tein alkuvuodesta korjaukset sen mukaan mitä oli arvioni kuluvalle vuodelle. Kun laskutus keskittyi vuoden viimeisiin kuukauksiin, en kerennyt enää korjaamaan verotusta ja tuon valtavan työrupeaman vuoksi nettotulokseni (verotettava tulos) ylitti ennakot lähes 20.000 €. Niistä maksua odotellaan tänä vuonna. Päätin lähteä maksamaan niitä jo nyt keväällä ennakkoon, en odota ilmoitusta, sillä maksua tulee varmasti useita tuhansia.

5. Menetin kipinäni yrittämiseen

Huolestuttavinta tässä kaikessa oli se, että huomasin nyt helmikuun lopulla, että intohimoni yrittämiseen on kadonnut. Kaikki mitä tein tuntui väkinäiseltä. Tein työni edelleen huolella ja koulutukseni kaikella sillä ammattitaidolla, jota minulla on, mutta sisäisesti olin aivan tyhjä. En uskonut itseeni, yritykseeni enkä elämääni. Ajauduin jopa facebookissa sivustoille, joissa postaukset olivat pelkkää valittamista ja yrittäjyyden vikojen etsimistä. Tuollaiset sivustot olen normaalisti kiertänyt kaukaa.

Aluksi selitin asiaa uupumuksella. Loma vuodenvaihteessa ei ollut ollut riittävä ja en ollut edelleenkään palautunut syksystä. Totta varmaan olikin, että uupumus oli minut tähän tilanteeseen tuonut, mutta olin todella hädissäni tunteistani, sillä yrityttäjyys on ollut minulle aina se “ilma jota hengitän”. Katselin työpaikkoja ja mietin, mitä haluaisin tehdä. Vastaus oli: en mitään. Minua ei kiinnostanut mikään ja joka aamu olisin halunnut jäädä peiton alle, enkä tulla sieltä koskaan pois.

Sinnittelin päivästä toiseen ja yritin tehdä asioita, jotka ennen olivat tuottaneet iloa, innostusta ja mielihyvää. Osallistuin verkkokoulutuksiin ja tein kehittämistyötä yritykseni tuotteissa ja verkkosivuilla. Tunne ei palannut.

Aloin huolestua. Mitä minun pitäisi tehdä? Mikä minulla on? Terveytenikin alkoi horjua, puhumattakaan uskostani tulevaan, itseeni ja elämääni. Tein kaiken mitä minun pitikin rutiininomaisesti. Olen aina inhonnut rutiinia, sillä mielestäni se tapaa luovuuden. Nyt olin rutiinin ytimessä, enkä löytänyt tietä ulos. Työrytmini, elämän rytmini ja uniruytmini  olivat sekaisin, ajatukset miettivät vain, että riittääkö raha ja miltä kassabudjetti näyttää. En osannut selittää tilannettani itselleni, saatikka muille.

Palautuminen

Lähdin järjestelmällisesti muuttamaan ajatteluani. Puhuin hyvää kaikesta  ja keskityin iloisiin asioihin. Kehuin itseäni ja olin kiitollinen kaikesta mitä minulle tapahtui. Unohdin raha-asiat ja pelkästään nautin kaikesta mitä tein. Pääsiäisenä piipahdin mökillä ja vaikka siellä oli vielä paljon lunta, se käynti toi rauhan mieleeni.

En osaa ihan tarkalleen kuvata mitä minulle oikeastaan tapahtui juuri ennen pääsiäistä, mutta sen jälkeen kaikki muuttui. Pääsiäisien jälkeisellä viikolla minulla yhtä äkkiä olikin uuta intoa, iloa ja innostusta työssäni. Tajusin, että on ihanaa kouluttaa ja valmentaa alkavia yrittäjiä heidän alkutaipaleellaan. Auttaa heitä välttelemään ainakin suurimmat karikot ja nauttimaan yrttäjyysmatkasta. Elämän iloni palasi ja ennen kaikkea olen taas niin superiloinen yrittäjyydestäni. Jaksan taas olla innostunut ja innostava.

Nyt teen taas hymyillen ja ínnoissani työtäni.

Opetus

Tästä kuluneesta vuodesta voisi oppia muuutaman asian.

Yrittäjän on pidettävä itsestään huolta ja työtä on tehtävä sopivati – ei liikaa. Vapaa-ajan ja palautumisen merkitys on valtava.

Markkinointi- ja myyntityö on tehtävä tasaisesti, pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Siitä ei saa poiketa mitä suunnittelit. Ei ainakaan niin, että jätät jotain tekemättä.

Markkinoinnissa ja myynnissä on katsottava kauemmas kuin tähän päivään. Töitä pitää olla puolen vuoden päästäkin.

Tee joka päivä jotakin, josta nautit ja joka tuottaa sinulle hyvää mieltä.

Ajattele hyviä asioita ja keskity niihin.

Usko itseesi ja siihen mitä teet. Tee työtäsi rakkaudella.

Muuten, vuonna 2016 yritykseni nettotulos kasvoi 58% 🙂 Joten, jos olisin Arnold Schwarzenegger, sanoisin: I´ll be back tai oikeastaan I am back!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

77 + = 87

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.