Yrittäjän elämää – kiire

train-travel-1360740_1280

 

Olen käynyt mielenkiintoisia keskusteluja yhteistyökumppanien ja valmennuksessani olevien yrittäjien tai yrittäjäksi aikovien kanssa yrittämisen olemuksesta ja  työnteosta ja -määrästä.  Tähän liittyen postasinkin vähän aikaa sitten DariaK:n facebooksivuille  ja Twitteriin kysymyksen:

Working harder or working clever. Which is your choice?

Meillä kaikilla on kiire, paljon töitä, erilaisia velvollisuuksia ja asioita jotka pitää tehdä tai….. tai mitä? Mitä tapahtuu, jos muutamme ajatteluamme näiden asioiden suhteen? Itsekin huomasin pari viikkoa sitten ajautuneeni tähän samaa viidakkoon – täytyy, pitää, on tehtävä, minulla ei ole valinnan varaa-  Näillä sanoilla selitin itselleni sen, että tein töitä yötä päivää ja silti en saanut asioita valmiiksi. Tein itselleni tee tänään listaa, joka ikinen aamu, kuten aiemminkin, mutta illalla huomasin, että en ollut saanut päivän asioita hoidettua.

Sitten huomasin, miten kuluttavaa oma ajattelutapani oli ja miten se vie kaiken ilon työstä jota rakastan. Onneksi olen oppinut seuraamaan omaa toimintaani järjestelmällisesti ja myös korjaamaan sitä aina, kun huomaan, että kaikki ei mene kuten pitäisi. Tämä vaati taas viikonlopun irti työpöydän ääreltä, hetken täydellisessä rauhassa, mökillä. Siellä ruohoa leikatessani kävin läpi miten olin elokuussa työskennellyt ja huomasin toistuvan kuvion päivissäni. Monet meistä uskovat siihen, että voimme tehdä monta asiaa yhtä aikaa, vaikka se todellakaan ei ole niin. Tähän sorruin minäkin hetkeksi, enkä saanut mitään kunnolla valmiiksi. Lisäksi netissä ja tietokoneella työskennellessä on todella helppo lähteä harhapoluille, tarkastaa se tai tämä juttu – siinä välissä ja kadottaa täysin fokus siitä mitä oli tekemässä.

Kun palasin kotiin mökiltä, muutin tapaani toimia ja ajatella. Seurasin seuraavan viikon koko ajan miten teen asioita ja aina kun lähdin harhailemaan yhdestä tehtävästä toiseen, huomautin siitä itselleni ja palautin keskittymiseni käsillä olevaan asiaan. Hommat lähti luistamaan ja tulosta rupesi syntymään. Jäi aikaa levollekin, mieli oli iloinen ja virkeä, ihan eri tavalla kuin aiemmin. Kun vielä korjasin omaa ajatteluani ja poistin sanavarastostani  sanat – pitää ja on pakko. Kaikki loksahteli kohdalleen.

[hr]

keyboard-393838_1280

Yrittäjä, muista levätä

Olen käyttänyt sellaista metodia lepäämisen kanssa, että 90 päivän välein on itselle ja läheisille varattava vähintään pitkä viikonloppu. Niinpä en tuolloin sovi mitään torstai illasta tiistai aamuun väliselle ajalle. Tuo pitkä viikonloppu on pyhitetty täysin oman pään nollaamiselle ja lepäämiselle, hyvälle ruualle, ystäville ja perheelle. Usein lähden pois kotoa, täysin uuteen ympäristöön. Kun palaan, olen energinen ja oikein uhkun uusia ideoita. Kohdallani tuo on toiminut oikein hyvin. Suosittelen kokeilemaan.

Olen myös opetellut irrottautumaan kodin ja työn rutiineista, vähintään kaksi kertaa kuukaudessa  lähden päivällä tai illalla tilanteeni mukaan,  ravintolaan syömään ja hemmottelen hetken itseäni. Olen ollut todellinen tutkimusmatkailija,  kohta olen kolunnut kaikki Kuopion keskustan ruokaravintolat läpi ja nauttinut – enemmän tai vähemmän. Mutta nuo kokemukset ovat toisen blogin aiheita sitten.

Kaikesta tuosta lepäilystä ja nauttimisesta huolimatta, olen saanut enemmän aikaan ja kaikki työt ajallaan tehtyä.

[hr]

Yrittäjä, aseta tavoitteita

Uskon, että elämässä on asetettava tavoitteita. Tavoitteiden on oltava riittävän korkealla. Tavoitteiden asettaminen koskee niin yksityiselämää kuin  yrittämistä. Ilman tavoitetta jäämme helposti ajelehtimaan.  Ihan kuin käteemme annettaisiin kartta, johon ei ole merkitty paikkaa, minne pitäisi mennä. Mitä silloin teemme tuolla kartalla?

Vaikka lähdemmekin yrittäjyyden matkalle niin, että emme aina voi ennakoida kaikkia matkan vaaroja, se ei tarkoita sitä, että emme asettaisi päämäärää, jonne olemme matkalla. Lisäksi matkalla on aina oltava välietappeja, joissa levähtää ja nauttia hyvistä maisemista ja elämästä. Milloin sinä, yrittäjä, olet viimeksi nauttinut yritysmatkasi maisemista?

Yritystoiminta on kuin se kuuluisa kirkon rakentaminen. Miten on? Kannatko kiviä vai rakennatko katedraalia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

44 − = 35

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.