Miksi yrittäjäksi – yksi yrittäjätarina

Jokaisella meistä on erilaisia ajatuksia työstä mitä teemme  ja kuinka elää omannäköistä elämää.

Usein olen miettinyt, millaiset ajurit ajavat minua tekemään päätöksiä, joissa toiset ihmiset usein eivät näe mitään järkeä. Miksi haluan ottaa elämässä riskejä, en vain elää varman päälle turvallisessa työssä ja perinteisessä perhekuvioissa. Olen varmaan jonkun sortin extremeurheilija minäkin, urheilen elämälläni. Välillä tämä urheilulaji hengästyttää ihan samalla tavalla kuin fyysinen rasituskin.

Luen juuri kirjaa Tunne lukkosi ja tuo kirja on taas kerran pistänyt minut pohtimaan omaa käyttäytymistäni ja ratkaisujani. Kirjasta kerron enemmän facebook sivuillani heti kun sen saan kokonaan luettua, sivusto on  nimeltään Yrittäjän kirjavinkit. 

Elämääni kuvastaa varmaan parhaiten jatkuva palo oppia uutta ja käyttää kaikkea sitä osaamista mitä minulle on vuosien myötä kertynyt. Työelämässä, palkkatryössä olessani minulla oli koko ajan tunne, että teen kaikkea puoliteholla, koska kukaan ei koskaan kysynyt mitä kaikkea minä osaan ja näin tein vain sellaisia yleisiä asioita. Työtäni tein kyllä melko hierarkisissa ympäristöissä, joten siellä oma-aloitteisuutta ei aina katsottu hyvällä. Piti pysyä ruodussa, ei saanut astua kenenkään varpaille, suutarin piti pysyä lestissään.

Vapaus ja riski käsikädessä

Tällaisessa tilanteessa oman yrityksen perustaminen tuntui juuri oikealta ratkaisulta. Kaikkien yrittäjien  unelma on tehdä itselle työtä, tehdä sitä mitä haluaa ja milloin haluaa. Sanat vapaus ja riski liitetään yrittäjyyteen. Vapaus tulee tuolta mitä aiemmin kirjoitin, riski onkin sitten se isompi juttu.

Yrittäjänä olemisen isoja kompastuskiviä tuon vapauden vastapainona on se, että on itse huolehdittava aivan kaikesta. Tämä tulee monelle yllätyksenä, olen huomannut. Kun kukaan ei maksa puolestasi eläkemaksuja, ne tuntuvatkin yhtä äkkiä kamalan isoilta ja hukkaan heitetyltä rahalta.  Sinulla ei olekaan ammattilliittoa pitämässä puoliasi ja puolustamassa oikeuksistasi, vaan olet villi ja vapaa tekemään ihan mitä vaan, on myös pienoinen shokki. Kun kukaan ei kontrolloi työtuntejasi, vaan voit itse valita työaikasi, sekin vaatii totuttelua.

Se, että rahaa ei ihan heti tule ovista ja ikkunoista on varmaan se suurin shokkki. Kun s eoma yritys on se rakas ja ihananin ja paras omasta mielestä, on kamalan rankkaa tajuta, että kaikki eivät  niin ajattelekaan. Kaikki eivät olekaan kiinnostunteita sinusta ja sinun palveluistasi. Olet vuodattanut sydänveresi yritykseesi ja asia kiinostaa vain muutamaan uskollisinta ystävääsi. Tie usean asiakkaan parhaaksi kaveriksi on pitkä ja kivinen sekä vaatii paljon työtä.

Minun polkuni

Olin aloittanut yritystoiminnan ensimmäisen kerran jo 1990-luvulla. Sitten asuin välillä ulkomailla ja palasin Suomeen opiskelemaan, tein hankehommia ja työskentelin ammatillisena opettajana lähes 13 vuotta. Toisen yritykseni perustin 2009 silloisen ystäväni kanssa. Toimintaa laajennettiin ja sen kasvu ajoi sen lopulta konkurssiin 2014. Osakkaita oli 11 ja yritys ei enää minusta tuntunut omalta yritykseltä. Kasvu ei ollut hallittua ja matkalla tehtiin paljon virheitä.  Virheistä myös olen maksanut ihan varteenotettavan hinnan, jopa euroissa mitattuna. Aloitin nykyisen yritykseni 2013. Tällä kertaa ajattelin, että kolmas kerta toden sanoo, nyt minä onnistun.

Oma yritystoiminta lähti todella hyvin liikkeelle oman järjestelmällisyyteni ansiosta. Tutkin ja selvitin asioita ja vein niitä määrätietoisesti eteenpäin. Opiskelin, otin mallia menestyjistä ja matkin heidän toimintamallejaan. Tein suunnitelmia, laadin tavoitteita sekä välitavoitteita ja koko ajan olen pyrkinyt pysymään piirtämälläni polulla. Jos olen joskus harhaillut, olen aina osannut palata takaisin. Tietenkin, kuten kaikissa yritystoiminnoissa talous on välillä tiukilla, mutta muutaman kuukauden notkahduksen jälkeen se taas lähtee nousemaan. Kasvua liikevaihdossa on syntynyt koko ajan ja joukko tyytyväisiä asiakkaita myös. Nyt tähyän laajentumista kansainvälisille markkinoille. Kohti unelmaani: 4 tunnin työviikkoa Espanjan auringon alla.

Usko tulevaan

Olen edelleen, tuon yhden kovan epäonnistumisen jälkeenkin, sitä mieltä, että yrittäjyys on se minun juttu. Konkurssi opetti minulle enemmän kuin yliopistotutkinto ikinä pystyi opettamaan yrittämisestä. Vaikka välillä olen tiukilla ja väsyttää, olen silti onnellinen ja kiitollinen, että saan tehdä sitä mitä rakastan ja käyttää kaiken osaamiseni toisten auttamiseen.

Teen työtäni nöyränä ja asiakkaita kunnioittaen, sillä asiakkaat ovat tärkein yritykseni voimavara.

Olen yrittäjä  ja ylpeä siitä. Haluan viedä eteenpäin ja kehittää positiivista yrittäjyyttä!

Yritykseni 5 parasta mokaa 2016

 

Asiantuntijapalveluja myydessä on tärkeää tehdä pitkäjänteistä, toistuvaa ja säännöllistä myyntityötä. Ennakointi ja myynti pitkälle aikavälille on melko tyypillinen tapa toimia alallani.

Alkuvuosi 2017 on ollut melko rauhallinen yritystoiminnassani, joten on ollut aikaa miettiä asioita ja varsinkin mikä on johtanut siihen, että nyt on ollut vähän rauhallisempaa.

Miksi en kirjoittanut otsikossa Yritystoimintani pahimmat mokat, johtuu siitä, että pidän näitä virhearviointeja hyvänä opetuksena ja siksi niistä tulikin yhtä äkkiä parhaita opetustilanteita ikinä.

Palataan hiukan ajassa taaksepäin, vuoden 2016 alkuun.  Jatka lukemista “Yritykseni 5 parasta mokaa 2016”

Varmuutta somekanavien ja verkkosivujen toimivuuteen

Artikkelissani on kumppanuuslinkkejä. Kun klikkaat linkkiä, myös minä pienen yrityksen omistaja hyödyn klikkauksestasi. Kiitos! -Tarja-

 

Varmaan jokainen yrittäjä miettiin millaiset omat verkkosivut oikeasti ovat.Miltä ne muiden silmin näyttävät? Ovatko ne kiinnostavat, houkuttavatko ne asiakkaan ostamaan tai palaamaan uudelleen sivuille?

Tätä asiaa pohdin minäkin jonkin aikaa, kunnes  silmiini sattui mainos, jossa luvattiin ilmainen analyysi somekanavien laadusta ja näkyvyydestä. (*kumppanuuslinkki) Tartuin tarjoukseen välittämästi, sillä se oli suora vastaus pohdintaani. Näin yrittäjämäisesti ajatellen, mainos oli siis toiminut juuri niinkuin sen pitääkin toimia ja osunut ihan kohdilleen minun tilanteessani.

Syötin siis tietoni lomakkeeseen ja sitten vain odottelemaan jännittyneenä. Olin kuitenkin uhrannut paljon aikaani rakentaessani somenäkyvyyttäni ja tietenkin asiantuntijan analyysi hiukan pelotti. Mitä, jos kaikki onkin ihan pielessä? Toisaalta, kunhan saan tietää asian, millaiset sivuni ovat, voin niitä myös korjata. Lisäksi analyysissä luvattiin korjausehdotuksia ja ennen kaikkea 15 min. konsultaatioaika.  Kuulosti kyllä todella hyvältä. Jatka lukemista “Varmuutta somekanavien ja verkkosivujen toimivuuteen”

Missä tilanteessa tunnet myötätuntoa?

Delete hate, remember love

 

Kesä-heinäkuussa luin viisi kevyttä dekkaria ja sitten keskityin Dalai-Laman kirjaan Myötätunto -Sisäinen rauha ja onnellisempi maailma. 

Kirja oli niin paljon ajatuksia herättävä, että minun pitikin kirjoittaa sen herättämistä ajatuksista blogi, eikä pelkästään kirjasuositusta. Sillä jotenkin minusta on tuntunut pitkään, että myötätunto on katoamassa maailmasta.

Mitä mieltä sinä olet?

Tarvitsemme kauaskantoista näkemystä siitä, minne olemme menossa. Tämän merkitys on suuri, sillä ilman tavoitettamme, ajalehdimme virtojen mukana. Ajelehtimisen ongelma on se, ettemme saavuta koskaan tunnetta, että olemme saavuttaneet jotakin. Meillä on vahva tunne vain siitä, että jotakin puuttuu elämästämme, mutta emme osaa sanoa mitä. Jatka lukemista “Missä tilanteessa tunnet myötätuntoa?”

Millainen on hyvä webinaari?

Webinaarien pitäminen yleistyy koko ajan ja siitä uskotaan tulevan myös Suomessa yksi tie joka vie jokaisen kouluttajan, tuote-esittelijän, valmentajan ja myyjän menestyksen kukkuloille. Tässä kirjoituksessa en mieti tekniikkaa, miten webinaari toteutetaan, vaan webin inhimillisempää puolta: puhujaa ja kuulijaa.

Kun selvittelin hiukan, miten webinaari määriteltiin, yleisimmän määritelmän voisi kiteyttää seuraavilla lauseilla:

Webinaari on verkossa järjestetty seminaari, virtuaali tapahtuma, johon voi osallistua kuka tahansa, asuinpaikasta riippumatta. Usein webinaarit myös nauhoitetaan ja ne voi katsoa jälkikäteenkin.

Webinaarin järjestäjän näkökulmasta se on kustannustehokas tapa tuottaa palveluja, monestakin syystä. Syitä ovat mm. mahdollisuus tavoittaa suuremmat yleisöt, paikasta riippumaton ja järjestämiskustannukset pysyvät matalina. Tuolta määritelmästä saadaan myös selitys nimeen webinaari eli web ympäristössä tapahtuva seminaari.

Palastellaan tuota rakennetta vielä hiukan. Seminaari käsite tulee yliopistomaailmasta. Kielijelppi määrittelee verkkosivuillaan seminaarin näin:

Parhaimmillaan seminaari on oppijalähtöinen opetus- ja oppimismuoto, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus työstää ja kehitellä ajatuksiaan yhdessä seminaarin ohjaajan ja muiden opiskelijoiden kanssa.

Webinaarissa vastuuta omien ajatusten kehittelystä on käännetty enemmän kohti oppijaa, jonka tehtävä on kuulemansa ja mahdollisesti muiden opiskelijoiden kommenttien perusteella työstää omaa ajatteluaan omatoimisesti. Oppiminen ja opitun soveltaminen jää vahvemmin omalle vastuulle.

Tiedon jakaminen ja vastaanottaminen on noiden webinaarien tärkein elementti. Webinaarikulttuuri on Suomessa vielä alkutaipaleella. Itse opiskelen webinaarien kautta todella paljon, niin suomalaisten webinaariammattilaisten, kuin huippu jenkkikouluttajien johdolla. Näihin webinaareihin osallistun oman mielenkiinnon vuoksi ja webinaareissa olen innolla mukana kuunnellen kaiken mitä kouluttajalla on sanottavaa ja annettavaa. Muistiinpanoja kertyy jokaisesta webistä sivukaupalla.  Jatka lukemista “Millainen on hyvä webinaari?”