Missä tilanteessa tunnet myötätuntoa?

Delete hate, remember love

 

Kesä-heinäkuussa luin viisi kevyttä dekkaria ja sitten keskityin Dalai-Laman kirjaan Myötätunto -Sisäinen rauha ja onnellisempi maailma. 

Kirja oli niin paljon ajatuksia herättävä, että minun pitikin kirjoittaa sen herättämistä ajatuksista blogi, eikä pelkästään kirjasuositusta. Sillä jotenkin minusta on tuntunut pitkään, että myötätunto on katoamassa maailmasta.

Mitä mieltä sinä olet?

Tarvitsemme kauaskantoista näkemystä siitä, minne olemme menossa. Tämän merkitys on suuri, sillä ilman tavoitettamme, ajalehdimme virtojen mukana. Ajelehtimisen ongelma on se, ettemme saavuta koskaan tunnetta, että olemme saavuttaneet jotakin. Meillä on vahva tunne vain siitä, että jotakin puuttuu elämästämme, mutta emme osaa sanoa mitä.

 

Jokainen meistä haluaa elää merkityksellistä ja mielekästä elämää

Koemme muutoksen uhkaavana. Se synnyttää haitallisia tunteita kuten voimakasta, hallitsematonta halua, vihaa, hämmennystä ja kärsimättömyyyttä. Nämä tunteet vaikuttavat siihen, että kadotamme  oman elämämme hallinnan. Myöskään mitkään valitsemamme ratkaisut eivät toimi, jos taustalla on vaikkapa vihaa ja katkeruutta. Meidän on siis muokattava mieltämme kokemaan myötätuntoa ja onnellisuutta, jos haluamme saavuttaa elämässä jotakin merkityksellistä.

 

Ihmiset, jotka välttelevät haitallisia tunteita, ovat muita rauhallisempia ja onnellisempia.

-Dalai-Lama-

Usein kuulee sanottavan, että yltiöpositiivisuus on ärsyttävää ja ihmiset, jotka ovat positiivisia, kieltävät tunteensa ja teeskentelevät. Ovat sanalla sanoen “hörhöjä”. Positiivisuus aiheuttaa halveksuntaa, positiivista ihmistä ei oteta todesta. Se huolestuttaa minua. Jos keskitymme vihaan, katkeruuteen ja negatiivisuuteen, kaikki ilo katoaa elämästämme.

Itse olen muokannut elämääni positiiviseen suuntaan jo vuosia. Tietoisesti olen pyrkinyt löytämään tapahtuneista asioista jotakin hyvää, ymmärrystä siitä, miksi niin tapahtui tai mitä tapahtuman taustalla on. Olen huomannut, että tämä auttaa todella paljon myönteisemmän ajattelun vahvistamisessa. Olen omasta mielestäni tasapainoisempi, jaksan paremmin ja mieleni on seesteinen. Olen lopettanut syyttelemisen (itseni ja muiden) ja saanut tilalle ymmärtämisen lahjan. Vahvasti tässä kaikessa on mukana myös Kiitollisuus siitä mitä minulla on. Näitä asioita korostan myös valmennuksissani.

Minä jouduin kokemaan positiivisuuteni vuoksi epäuskoisuutta työpaikkahaastattelussa joitakin vuosia sitten. Minulta tiedusteltiin aikaisemmista projekteistani, että mitä huonoja asioita niissä ja osallistuvissa yrityksissä oli. En osannut vastata, kun en ajattele asioista huonoina tai ongelmina, vaan kehittämiskohteina. Asioina, jotka vaativat hiukan enemmän huomiota, että niistä tulee hyviä. Yritin selittää asiaa haastattelijoille, mutta he närkästyivät vastauksistani ja tiukkasivat, että kyllä siellä nyt pitää olla jotakin negatiivista. Minua ahdisti tuo asenne ja siinä hetkessä toivoin, että minua ei valittaisi. Kotimatkallakin ajattelin vain, että toivottavasti minulle ei tarjota ko. paikkaa. Ei onneksi valittu, en olisi viihtynyt tuollaisessa työyhteisössä.

Dalai-Lama puhuu kirjassaan vastavoimien löytämisestä. Nuo vastavoimat vastustavat tuhoisia tunteita. Vihan vastavoima on myötätunto. Ne ovat molemmat asenteita, mutta niillä on vastakkaiset tavat nähdä sama asia. Kun kehität toista mielentilaa, toinen heikkenee ja näin pystyt heikentämään haitallisia mielentiloja ja poistamaan ne  lopulta kokonaan. Olemalla ystävällinen kaikille, saamme elämäämme merkitystä.

Dalai-Lama, Myötätunto

Ainoa mahdollinen rauhan lähde maailmassa on epäitsekkyys, siis rakkaus ja myötätunto.

-Dalai-Lama-

Hölmöt miettivät vain itseään ja viisaat ajattelevat aina toisia ihmisiä

Kun osoitat toisille ystävällisyyttä, mielesi ja sydämesi avautuvat rauhalle.

-Dalai-Lama-

Suurimpia virheitä on vastata vihaan vihalla. Lopputuloksena siinä on katastrofi. Jos vaalit mielessäsi ja sydämessäsi vihaa ja katkeruutta, et voi koskaan olla onnellinen. Et silloinkaan, vaikka sinulla olisi ulkoiset puitteet kunnossa eli rahaa ja vaurautta.

Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.

-Suomalainen sanalasku-

Jos osoitat vihaa vastaan myötätuntoa ja ymmärrystä, myös sinua kohtaan kohdistetun vihan voima heikkenee. Älä siis lähde mukaan toisen ihmisen vihaan, vaan rakenna vahva mielenrauha ystävällisyydellä ja rakkaudella. Tämä pätee hyvin myös esim. asiakaspalvelutilanteessa. Jos sinulla on vihainen asiakas edessäsi ja sinä olet rauhallinen ja kärsivällinen – myös asiakkaasi rauhoittuu nopeammin ja tilanne ratkeaa suotuisasti.

Voit toki saavuttaa vihan avulla väliaikaista menestystä ja hetkellistä tyytyväisyyden tunnetta, mutta lopulta viha tuo mukanaan vain vaikeuksia. Kun kohtaamme ongelmat aidosti muista välittäen, menestys  tulee kestävämpänä. Voit reagoida voimakkaasti asioihin, jotka tuntuvat vääriltä, mutta älä menetä myötätuntoista ja rakastavaa asennettasi. Viha ja ärtymys vaikeuttavat toimintaasi. Kaikki tämä ei tosiaankaan tarkoita, että sinun olisi piillotettava tai kiellettävä itseltäsi reaktioitasi. Jos niin teet myötätunnostasi ei tule koskaan aitoa, vaan pinnallista. Vihaa ja ärtymystä pitää hallita, ei siis kieltää.

Jos joku ihminen loukkaa sinua, on varmasti vaikeaa pysyä tyynenä ja myötätuntoisena. On vain kyettävä ajattelemaan, että tuo toinen ihminen on myös “vain ihminen”.  Se, että et mene vihaan mukaan, ei ole sinulta pois, vaan päinvastoin, se on vahvuutesi. Dalai-Lama vertaa tällaista tilannetta kirjassaan vanhempien ja lasten väliseen suhteeseen iloineen ja ongelmineen. Joskus aikuinen joutuu toimimaan voimakkaasti, mutta pohjalla siellä on kuitenkin aina myötätunto ja rakkaus, jotka eivät katoa.

Vastoinkäymiset ovat mielen treeniä

Vastoinkäymiset ovat opettajiasi ja sparraajiasi. Kärsivällisyyyttä ei voi muuten edes treenata kuin vastoinkäymisten kautta. Sama pätee ennen kaikkea epäitsekkyyteen, mutta myös myötätuntoon, rauhallisuuteen ja rakkauteen.

Päätä, että sen sijaan, että suuttuisit toiveitasi vastustaville ihmisille, että tunnet heitä kohtaan kiitollisuutta.

-Dalai-Lama-

Vastoinkäymiset opettavat sinulle oman sisäisen voimasi suuruuden. Et menetä mitään olemalla ymmärtäväinen ja myötätuntoinen ihminen. Asennoidu siis vastoinkäymisiin kuten salitreeneihin. Treenataan hetki lujaa ja kehitys alkaa pikkuhiljaa näkyä.

Dalai-Laman kirja, Myötätunto – Sisäinen  rauha ja onnellisempi maailma, on todella mieltä avaava ja vahvoja ajatuksia herättävä. Suosittelen, ota kirjasta jokin oppi käyttöösi ja huomaa miten ajattelusi ja mielenrauhasi muuttuu. Takaan, että niin käy, jos sen teet.

Kirja avaa ajatuksia muutoksen kestämiseen ja toisten ihmisten arvostamiseen sekä itse luomiimme ongelmiin. Kirjassa on harjoitteita ja muistilistoja, joista on hyötyä, jos haluat oppia elämään myötätuntoisempaa elämää.

Myötätunto on tie vapauteen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 3 = 7

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.