Yritykseni 5 parasta mokaa 2016

Asiantuntijapalveluja myydessä on tärkeää tehdä pitkäjänteistä toistettavaa ja säännöllistä myyntityötä. Ennakointi ja myynti pitkälle aikavälille on melko tyypillinen tapa toimia alallani.

Alkuvuosi 2017 on ollut melko rauhallinen yritystoiminnassani, joten on ollut aikaa miettiä asioita ja varsinkin mikä on johtanut siihen, että nyt on ollut vähän rauhallisempaa.

Miksi en kirjoittanut otsikossa Yritystoimintani pahimmat mokat, johtuu siitä, että pidän näitä virhearviointeja hyvänä opetuksena ja siksi niistä tulikin yhtä äkkiä parhaita opetustilanteita ikinä.

Palataan hiukan ajassa taaksepäin, vuoden 2016 alkuun. Tein suunnitelmat normaaliin tapaan ja määrittelin kasvutavoitteeni maltillisesti 30%. Uskollisesti pidin myös edelleen kassavirtalaskelmaani, sillä olen huomannut sen olevań todella hyvä työväline ja rauhoittavan mieltäni miettisessäni riittävätkö tuloni asioiden hoitamiseen ja elämiseen. Varsinkin se on kätevä apuväline arvioidessani, missä vaiheessa voin pitää lomaa. Alkuvuosi meni suunnitemien mukaan, jopa hiukan ylitti tavoitteeni. Pystyin siis myös pitämään heinä-elokuussa lomaa. Syksylle ei kuitenkaan ollut paljon varmoja diilejä, joten se hiukan huolestutti minua. Hiukan kiireinen loppukevät aiheutti siis ensimmäisen mokani.

1. En panostanut markkinoinnissa riittävästi loman jälkeiseen aikaan

Olin keväällä jotenkin unessa, enkä ajatellut tarpeeksi aikaa lomien jälkeen. En tehnyt riittävästi suunnitelmallista, toistettavaa pitkäjänteistä markkinointia ja se kostautui heti loman jälkeen, hiljaiselona. Paniikki ei iskenyt, mutta tajusin tilanteeni elokuun alussa, jolloin aloitin nopeasti markkinoinnin ja myynnin uudelleen – ikään kuin aivan alusta. Menetin siinä siis hyvät alkuvuoden markkinointitoimenpiteet lähes täydellisesti. Panostukseni markkinointiin ensimmäiselle neljännekselle meni siis lähes kokonaan taivaan tuuliin tai bittiavaruuteen, sanoisinko. Harmittaa ihan vietävästi.

2. Keskityin liikaa vain muutamaan asiakkaaseen

Sain kesäkuussa uuden vuosiasiakkaan, jonka kanssa lähdettiin rakentamaan liiketoimintaa. Yritys perustettiin elokuussa ja syyskuun alussa hänellä oli sopimus valtakunnallisen myyjän kanssa ja lokakuun alussa ensimmäiset valtakunnalliset kaupat tehtynä. Keskityin asiakkaani liiketoiminnan eteenpäin viemiseen niin, että oma liiketoimintani edistäminen unohtui hetkellisesti kokonaan.

En ollut asiasta huolestunut, koska minulla oli muutamia tulevia koulutuksia ja muita toimeksiantoja tiedossa. Syyskuun lopussa alkoivat lomaani varatut rahat olla loppumassa ja uusia laskutuksia ei vielä ollut valmiina. Paniikki nosti päätään.

Muutamalla hyvällä kampanjalla sain kuitenkin nopeasti kassavirtaa ja tilanne hiukan rauhoittui. Samalla töitä rupesi ilmaantumaan yhä enemmän ja enemmän. Tämä töiden kertyminen johti kolmanteen, suurimpaan  virheeseeni, josta maksoin viime viikolle eli huhtikuulle 2017, saakka.

3. Tein liikaa töitä

Yhtä äkkiä töitä kertyi todella paljon. Lokakuun puolesta välistä joulukuun puoleen väliin pidin mm. 35 kpl 4 h webinaareja, 225 kpl 1-2 h ohjauksia, 11 kpl 4-7 h  lähikoulutuksia, lisäksi 8 kpl 1 h kestäviä tulkkausia ja muita toimeksiantoja. Tuon ajan toimin kuin zombie, menin aikatauluni mukaan ja tein mitä piti, välillä lähes tajuamatta mitä tein. Webinaarien vuoksi korvassani oli vesikello nappiuulokkeesta, enkä pystynyt pitämään kuulokketta kuin yhdessä korvassa. Elämäni rytmittyi töiden perusteella ja supistui pelkästään työntekoon.

En halunnut sanoa ei, koska ajattelin, että silloin kun töitä on, niitä tehdään. Mielessä häilyi vain loma, jonka olin buukannut. Lähtö 28.12 Espanjaan. Unet olivat vähissä,sillä tuossa laskelmassani ei ole kirjattuna yhtään koulutuksia valmistelevaa tuntia tai aikaa, jonka käytin tehtävien tarkastukseen ja muuhun suunnitteluun tai ihan vaan elämään.

En siis tehnyt taaskaan omaa markkinointia kuin satunnaisesti viikonloppuisin, jos jaksoin.

4. En ennättänyt tarkastaa ennakkoverotustani

Ennakkoveroni oli määräytynyt vuoden alussa edellisen vuoden nettotuloksen mukaisesti.  Tein alkuvuodesta korjaukset sen mukaan mitä oli arvioni kuluvalle vuodelle. Kun laskutus keskittyi vuoden viimeisiin kuukauksiin, en kerennyt enää korjaamaan verotusta ja tuon valtavan työrupeaman vuoksi nettotulokseni (verotettava tulos) ylitti ennakot lähes 20.000 €. Niistä maksua odotellaan tänä vuonna. Päätin lähteä maksamaan niitä jo nyt keväällä ennakkoon, en odota ilmoitusta, sillä maksua tulee varmasti useita tuhansia.

5. Menetin kipinäni yrittämiseen

Huolestuttavinta tässä kaikessa oli se, että huomasin nyt helmikuun lopulla, että intohimoni yrittämiseen on kadonnut. Kaikki mitä tein tuntui väkinäiseltä. Tein työni edelleen huolella ja koulutukseni kaikella sillä ammattitaidolla, jota minulla on, mutta sisäisesti olin aivan tyhjä. En uskonut itseeni, yritykseeni enkä elämääni. Ajauduin jopa facebookissa sivustoille, joissa postaukset olivat pelkkää valittamista ja yrittäjyyden vikojen etsimistä. Tuollaiset sivustot olen normaalisti kiertänyt kaukaa.

Aluksi selitin asiaa uupumuksella. Loma vuodenvaihteessa ei ollut ollut riittävä ja en ollut edelleenkään palautunut syksystä. Totta varmaan olikin, että uupumus oli minut tähän tilanteeseen tuonut, mutta olin todella hädissäni tunteistani, sillä yrityttäjyys on ollut minulle aina se “ilma jota hengitän”. Katselin työpaikkoja ja mietin, mitä haluaisin tehdä. Vastaus oli: en mitään. Minua ei kiinnostanut mikään ja joka aamu olisin halunnut jäädä peiton alle, enkä tulla sieltä koskaan pois.

Sinnittelin päivästä toiseen ja yritin tehdä asioita, jotka ennen olivat tuottaneet iloa, innostusta ja mielihyvää. Osallistuin verkkokoulutuksiin ja tein kehittämistyötä yritykseni tuotteissa ja verkkosivuilla. Tunne ei palannut.

Aloin huolestua. Mitä minun pitäisi tehdä? Mikä minulla on? Terveytenikin alkoi horjua, puhumattakaan uskostani tulevaan, itseeni ja elämääni. Tein kaiken mitä minun pitikin rutiininomaisesti. Olen aina inhonnut rutiinia, sillä mielestäni se tapaa luovuuden. Nyt olin rutiinin ytimessä, enkä löytänyt tietä ulos. Työrytmini, elämän rytmini ja uniruytmini  olivat sekaisin, ajatukset miettivät vain, että riittääkö raha ja miltä kassabudjetti näyttää. En osannut selittää tilannettani itselleni, saatikka muille.

Palautuminen

Lähdin järjestelmällisesti muuttamaan ajatteluani. Puhuin hyvää kaikesta  ja keskityin iloisiin asioihin. Kehuin itseäni ja olin kiitollinen kaikesta mitä minulle tapahtui. Unohdin raha-asiat ja pelkästään nautin kaikesta mitä tein. Pääsiäisenä piipahdin mökillä ja vaikka siellä oli vielä paljon lunta, se käynti toi rauhan mieleeni.

En osaa ihan tarkalleen kuvata mitä minulle oikeastaan tapahtui juuri ennen pääsiäistä, mutta sen jälkeen kaikki muuttui. Pääsiäisien jälkeisellä viikolla minulla yhtä äkkiä olikin uuta intoa, iloa ja innostusta työssäni. Tajusin, että on ihanaa kouluttaa ja valmentaa alkavia yrittäjiä heidän alkutaipaleellaan. Auttaa heitä välttelemään ainakin suurimmat karikot ja nauttimaan yrttäjyysmatkasta. Elämän iloni palasi ja ennen kaikkea olen taas niin superiloinen yrittäjyydestäni. Jaksan taas olla innostunut ja innostava.

Nyt teen taas hymyillen ja ínnoissani työtäni.

Opetus

Tästä kuluneesta vuodesta voisi oppia muuutaman asian.

Yrittäjän on pidettävä itsestään huolta ja työtä on tehtävä sopivati – ei liikaa. Vapaa-ajan ja palautumisen merkitys on valtava.

Markkinointi- ja myyntityö on tehtävä tasaisesti, pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Siitä ei saa poiketa mitä suunnittelit. Ei ainakaan niin, että jätät jotain tekemättä.

Markkinoinnissa ja myynnissä on katsottava kauemmas kuin tähän päivään. Töitä pitää olla puolen vuoden päästäkin.

Tee joka päivä jotakin, josta nautit ja joka tuottaa sinulle hyvää mieltä.

Ajattele hyviä asioita ja keskity niihin.

Usko itseesi ja siihen mitä teet. Tee työtäsi rakkaudella.

Muuten, vuonna 2016 yritykseni nettotulos kasvoi 58% 🙂 Joten, jos olisin Arnold Schwarzenegger, sanoisin: I´ll be back tai oikeastaan I am back!

 

Varmuutta somekanavien ja verkkosivujen toimivuuteen

Artikkelissani on kumppanuuslinkkejä. Kun klikkaat linkkiä, myös minä pienen yrityksen omistaja hyödyn klikkauksestasi. Kiitos! -Tarja-

 

Varmaan jokainen yrittäjä miettiin millaiset omat verkkosivut oikeasti ovat.Miltä ne muiden silmin näyttävät? Ovatko ne kiinnostavat, houkuttavatko ne asiakkaan ostamaan tai palaamaan uudelleen sivuille?

Tätä asiaa pohdin minäkin jonkin aikaa, kunnes  silmiini sattui mainos, jossa luvattiin ilmainen analyysi somekanavien laadusta ja näkyvyydestä. (*kumppanuuslinkki) Tartuin tarjoukseen välittämästi, sillä se oli suora vastaus pohdintaani. Näin yrittäjämäisesti ajatellen, mainos oli siis toiminut juuri niinkuin sen pitääkin toimia ja osunut ihan kohdilleen minun tilanteessani.

Syötin siis tietoni lomakkeeseen ja sitten vain odottelemaan jännittyneenä. Olin kuitenkin uhrannut paljon aikaani rakentaessani somenäkyvyyttäni ja tietenkin asiantuntijan analyysi hiukan pelotti. Mitä, jos kaikki onkin ihan pielessä? Toisaalta, kunhan saan tietää asian,millaiset sivuni ovat, voin niitä korjata. Lisäksi analyysissä luvattiin korjausehdotuksia ja ennen kaikkea 15 min. konsultaatioaika.  Kuulosti kyllä todella hyvältä.

Analyysi

 

Missä tilanteessa tunnet myötätuntoa?

Delete hate, remember love

 

Kesä-heinäkuussa luin viisi kevyttä dekkaria ja sitten keskityin Dalai-Laman kirjaan Myötätunto -Sisäinen rauha ja onnellisempi maailma. 

Kirja oli niin paljon ajatuksia herättävä, että minun pitikin kirjoittaa sen herättämistä ajatuksista blogi, eikä pelkästään kirjasuositusta. Sillä jotenkin minusta on tuntunut pitkään, että myötätunto on katoamassa maailmasta.

Mitä mieltä sinä olet?

Tarvitsemme kauaskantoista näkemystä siitä, minne olemme menossa. Tämän merkitys on suuri, sillä ilman tavoitettamme, ajalehdimme virtojen mukana. Ajelehtimisen ongelma on se, ettemme saavuta koskaan tunnetta, että olemme saavuttaneet jotakin. Meillä on vahva tunne vain siitä, että jotakin puuttuu elämästämme, mutta emme osaa sanoa mitä.

 

Jokainen meistä haluaa elää merkityksellistä ja mielekästä elämää

Koemme muutoksen uhkaavana. Se synnyttää haitallisia tunteita kuten voimakasta, hallitsematonta halua, vihaa, hämmennystä ja kärsimättömyyyttä. Nämä tunteet vaikuttavat siihen, että kadotamme  oman elämämme hallinnan. Myöskään mitkään valitsemamme ratkaisut eivät toimi, jos taustalla on vaikkapa vihaa ja katkeruutta. Meidän on siis muokattava mieltämme kokemaan myötätuntoa ja onnellisuutta, jos haluamme saavuttaa elämässä jotakin merkityksellistä.

 

Ihmiset, jotka välttelevät haitallisia tunteita, ovat muita rauhallisempia ja onnellisempia.

-Dalai-Lama-

Usein kuulee sanottavan, että yltiöpositiivisuus on ärsyttävää ja ihmiset, jotka ovat positiivisia, kieltävät tunteensa ja teeskentelevät. Ovat sanalla sanoen “hörhöjä”. Positiivisuus aiheuttaa halveksuntaa, positiivista ihmistä ei oteta todesta. Se huolestuttaa minua. Jos keskitymme vihaan, katkeruuteen ja negatiivisuuteen, kaikki ilo katoaa elämästämme.

Itse olen muokannut elämääni positiiviseen suuntaan jo vuosia. Tietoisesti olen pyrkinyt löytämään tapahtuneista asioista jotakin hyvää, ymmärrystä siitä, miksi niin tapahtui tai mitä tapahtuman taustalla on. Olen huomannut, että tämä auttaa todella paljon myönteisemmän ajattelun vahvistamisessa. Olen omasta mielestäni tasapainoisempi, jaksan paremmin ja mieleni on seesteinen. Olen lopettanut syyttelemisen (itseni ja muiden) ja saanut tilalle ymmärtämisen lahjan. Vahvasti tässä kaikessa on mukana myös Kiitollisuus siitä mitä minulla on. Näitä asioita korostan myös valmennuksissani.

Minä jouduin kokemaan positiivisuuteni vuoksi epäuskoisuutta työpaikkahaastattelussa joitakin vuosia sitten. Minulta tiedusteltiin aikaisemmista projekteistani, että mitä huonoja asioita niissä ja osallistuvissa yrityksissä oli. En osannut vastata, kun en ajattele asioista huonoina tai ongelmina, vaan kehittämiskohteina. Asioina, jotka vaativat hiukan enemmän huomiota, että niistä tulee hyviä. Yritin selittää asiaa haastattelijoille, mutta he närkästyivät vastauksistani ja tiukkasivat, että kyllä siellä nyt pitää olla jotakin negatiivista. Minua ahdisti tuo asenne ja siinä hetkessä toivoin, että minua ei valittaisi. Kotimatkallakin ajattelin vain, että toivottavasti minulle ei tarjota ko. paikkaa. Ei onneksi valittu, en olisi viihtynyt tuollaisessa työyhteisössä.

Dalai-Lama puhuu kirjassaan vastavoimien löytämisestä. Nuo vastavoimat vastustavat tuhoisia tunteita. Vihan vastavoima on myötätunto. Ne ovat molemmat asenteita, mutta niillä on vastakkaiset tavat nähdä sama asia. Kun kehität toista mielentilaa, toinen heikkenee ja näin pystyt heikentämään haitallisia mielentiloja ja poistamaan ne  lopulta kokonaan. Olemalla ystävällinen kaikille, saamme elämäämme merkitystä.

Dalai-Lama, Myötätunto

Ainoa mahdollinen rauhan lähde maailmassa on epäitsekkyys, siis rakkaus ja myötätunto.

-Dalai-Lama-

Hölmöt miettivät vain itseään ja viisaat ajattelevat aina toisia ihmisiä

Kun osoitat toisille ystävällisyyttä, mielesi ja sydämesi avautuvat rauhalle.

-Dalai-Lama-

Suurimpia virheitä on vastata vihaan vihalla. Lopputuloksena siinä on katastrofi. Jos vaalit mielessäsi ja sydämessäsi vihaa ja katkeruutta, et voi koskaan olla onnellinen. Et silloinkaan, vaikka sinulla olisi ulkoiset puitteet kunnossa eli rahaa ja vaurautta.

Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.

-Suomalainen sanalasku-

Jos osoitat vihaa vastaan myötätuntoa ja ymmärrystä, myös sinua kohtaan kohdistetun vihan voima heikkenee. Älä siis lähde mukaan toisen ihmisen vihaan, vaan rakenna vahva mielenrauha ystävällisyydellä ja rakkaudella. Tämä pätee hyvin myös esim. asiakaspalvelutilanteessa. Jos sinulla on vihainen asiakas edessäsi ja sinä olet rauhallinen ja kärsivällinen – myös asiakkaasi rauhoittuu nopeammin ja tilanne ratkeaa suotuisasti.

Voit toki saavuttaa vihan avulla väliaikaista menestystä ja hetkellistä tyytyväisyyden tunnetta, mutta lopulta viha tuo mukanaan vain vaikeuksia. Kun kohtaamme ongelmat aidosti muista välittäen, menestys  tulee kestävämpänä. Voit reagoida voimakkaasti asioihin, jotka tuntuvat vääriltä, mutta älä menetä myötätuntoista ja rakastavaa asennettasi. Viha ja ärtymys vaikeuttavat toimintaasi. Kaikki tämä ei tosiaankaan tarkoita, että sinun olisi piillotettava tai kiellettävä itseltäsi reaktioitasi. Jos niin teet myötätunnostasi ei tule koskaan aitoa, vaan pinnallista. Vihaa ja ärtymystä pitää hallita, ei siis kieltää.

Jos joku ihminen loukkaa sinua, on varmasti vaikeaa pysyä tyynenä ja myötätuntoisena. On vain kyettävä ajattelemaan, että tuo toinen ihminen on myös “vain ihminen”.  Se, että et mene vihaan mukaan, ei ole sinulta pois, vaan päinvastoin, se on vahvuutesi. Dalai-Lama vertaa tällaista tilannetta kirjassaan vanhempien ja lasten väliseen suhteeseen iloineen ja ongelmineen. Joskus aikuinen joutuu toimimaan voimakkaasti, mutta pohjalla siellä on kuitenkin aina myötätunto ja rakkaus, jotka eivät katoa.

Vastoinkäymiset ovat mielen treeniä

Vastoinkäymiset ovat opettajiasi ja sparraajiasi. Kärsivällisyyyttä ei voi muuten edes treenata kuin vastoinkäymisten kautta. Sama pätee ennen kaikkea epäitsekkyyteen, mutta myös myötätuntoon, rauhallisuuteen ja rakkauteen.

Päätä, että sen sijaan, että suuttuisit toiveitasi vastustaville ihmisille, että tunnet heitä kohtaan kiitollisuutta.

-Dalai-Lama-

Vastoinkäymiset opettavat sinulle oman sisäisen voimasi suuruuden. Et menetä mitään olemalla ymmärtäväinen ja myötätuntoinen ihminen. Asennoidu siis vastoinkäymisiin kuten salitreeneihin. Treenataan hetki lujaa ja kehitys alkaa pikkuhiljaa näkyä.

Dalai-Laman kirja, Myötätunto – Sisäinen  rauha ja onnellisempi maailma, on todella mieltä avaava ja vahvoja ajatuksia herättävä. Suosittelen, ota kirjasta jokin oppi käyttöösi ja huomaa miten ajattelusi ja mielenrauhasi muuttuu. Takaan, että niin käy, jos sen teet.

Kirja avaa ajatuksia muutoksen kestämiseen ja toisten ihmisten arvostamiseen sekä itse luomiimme ongelmiin. Kirjassa on harjoitteita ja muistilistoja, joista on hyötyä, jos haluat oppia elämään myötätuntoisempaa elämää.

Myötätunto on tie vapauteen

Yritykseni 5 parasta mokaa vuonna 2016

Asiantuntijapalveluja myydessä on tärkeää tehdä pitkäjänteistä toistettavaa ja säännöllistä myyntityötä. Ennakointi ja myynti pitkälle aikavälille on melko tyypillinen tapa toimia alallani.

Alku vuosi 2017 on ollut melko rauhallinen yritystoiminnassani, joten on ollut aikaa miettiä asioita ja varsinkin mikä on johtanut siihen, että nyt on ollut vähän rauhallisempaa.

Miksi en kirjoittanut otsikossa Yritystoimintani pahimmat mokat, johtuu siitä, että pidän näitä virhearviointeja hyvänä opetuksena ja siksi niistä tulikin yhtä äkkiä parhaita opetustilanteita ikinä.

Palataan hiukan ajassa taaksepäin, vuoden 2016 alkuun. Tein suunnitelmat normaaliin tapaan ja määrittelin kasvutavoitteeni maltillisesti 30%. Uskollisesti pidin myös edelleen kassavirtalaskelmaani, sillä olen huomannut sen olevań todella hyvä työväline ja rauhoittavan mieltäni miettisessäni riittävätkö tuloni asioiden hoitamiseen ja elämiseen. Varsinkin se on kätevä apuväline arvioidessani, missä vaiheessa voin pitää lomaa. Alkuvuosi meni suunnitemien mukaan, jopa hiukan ylitti tavoitteeni. Pystyin siis myös pitämään heinä-elokuussa lomaa. Syksylle ei kuitenkaan ollut paljon varmoja diilejä, joten se hiukan huolestutti minua. Hiukan kiireinen loppukevät aiheutti siis ensimmäisen mokani.

1. En panostanut markkinoinnissa riittävästi loman jälkeiseen aikaan

Olin keväällä jotenkin unessa, enkä ajatellut tarpeeksi aikaa lomien jälkeen. En tehnyt riittävästi suunnitelmallista, toistettavaa pitkäjänteistä markkinointia ja se kostautui heti loman jälkeen, hiljaiselona. Paniikki ei iskenyt, mutta tajusin tilanteeni elokuun alussa, jolloin aloitin nopeasti markkinoinnin ja myynnin uudelleen – ikään kuin aivan alusta. Menetin siinä siis hyvät alkuvuoden markkinointitoimenpiteet lähes täydellisesti. Panostukseni markkinointiin ensimmäiselle neljännekselle meni siis lähes kokonaan taivaan tuuliin tai bittiavaruuteen, sanoisinko. Harmittaa ihan vietävästi.

2. Keskityin liikaa vain muutamaan asiakkaaseen

Sain kesäkuussa uuden vuosiasiakkaan, jonka kanssa lähdettiin rakentamaan liiketoimintaa. Yritys perustettiin elokuussa ja syyskuun alussa hänellä oli sopimus valtakunnallisen myyjän kanssa ja lokakuun alussa ensimmäiset valtakunnalliset kaupat tehtynä. Keskityin asiakkaani liiketoiminnan eteenpäin viemiseen niin, että oma liiketoimintani edistäminen unohtui hetkellisesti kokonaan.

En ollut asiasta huolestunut, koska minulla oli muutamia tulevia koulutuksia ja muita toimeksiantoja tiedossa. Syyskuun lopussa alkoivat lomaani varatut rahat olla loppumassa ja uusia laskutuksia ei vielä ollut valmiina. Paniikki nosti päätään.

Muutamalla hyvällä kampanjalla sain kuitenkin nopeasti kassavirtaa ja tilanne hiukan rauhoittui. Samalla töitä rupesi ilmaantumaan yhä enemmän ja enemmän. Tämä töiden kertyminen johti kolmanteen, suurimpaan  virheeseeni, josta maksoin viime viikolle eli huhtikuulle 2017, saakka.

3. Tein liikaa töitä

Yhtä äkkiä töitä kertyi todella paljon. Lokakuun puolesta välistä joulukuun puoleen väliin pidin mm. 35 kpl 4 h webinaareja, 225 kpl 1-2 h ohjauksia, 11 kpl 4-7 h  lähikoulutuksia, lisäksi 8 kpl 1 h kestäviä tulkkausia ja muita toimeksiantoja. Tuon ajan toimin kuin zombie, menin aikatauluni mukaan ja tein mitä piti, välillä lähes tajuamatta mitä tein. Webinaarien vuoksi korvassani oli vesikello nappiuulokkeesta, enkä pystynyt pitämään kuulokketta kuin yhdessä korvassa. Elämäni rytmittyi töiden perusteella ja supistui pelkästään työntekoon.

En halunnut sanoa ei, koska ajattelin, että silloin kun töitä on, niitä tehdään. Mielessä häilyi vain loma, jonka olin buukannut. Lähtö 28.12 Espanjaan. Unet olivat vähissä,sillä tuossa laskelmassani ei ole kirjattuna yhtään koulutuksia valmistelevaa tuntia tai aikaa, jonka käytin tehtävien tarkastukseen ja muuhun suunnitteluun tai ihan vaan elämään.

En siis tehnyt taaskaan omaa markkinointia kuin satunnaisesti viikonloppuisin, jos jaksoin.

4. En ennättänyt tarkastaa ennakkoverotustani

Ennakkoveroni oli määräytynyt vuoden alussa edellisen vuoden nettotuloksen mukaisesti.  Tein alkuvuodesta korjaukset sen mukaan mitä oli arvioni kuluvalle vuodelle. Kun laskutus keskittyi vuoden viimeisiin kuukauksiin, en kerennyt enää korjaamaan verotusta ja tuon valtavan työrupeaman vuoksi nettotulokseni (verotettava tulos) ylitti ennakot lähes 20.000 €. Niistä maksua odotellaan tänä vuonna. Päätin lähteä maksamaan niitä jo nyt keväällä ennakkoon, en odota ilmoitusta, sillä maksua tulee varmasti useita tuhansia.

5. Menetin kipinäni yrittämiseen

Huolestuttavinta tässä kaikessa oli se, että huomasin nyt helmikuun lopulla, että intohimoni yrittämiseen on kadonnut. Kaikki mitä tein tuntui väkinäiseltä. Tein työni edelleen huolella ja koulutukseni kaikella sillä ammattitaidolla, jota minulla on, mutta sisäisesti olin aivan tyhjä. En uskonut itseeni, yritykseeni enkä elämääni. Ajauduin jopa facebookissa sivustoille, joissa postaukset olivat pelkkää valittamista ja yrittäjyyden vikojen etsimistä. Tuollaiset sivustot olen normaalisti kiertänyt kaukaa.

Aluksi selitin asiaa uupumuksella. Loma vuodenvaihteessa ei ollut ollut riittävä ja en ollut edelleenkään palautunut syksystä. Totta varmaan olikin, että uupumus oli minut tähän tilanteeseen tuonut, mutta olin todella hädissäni tunteistani, sillä yrityttäjyys on ollut minulle aina se “ilma jota hengitän”. Katselin työpaikkoja ja mietin, mitä haluaisin tehdä. Vastaus oli: en mitään. Minua ei kiinnostanut mikään ja joka aamu olisin halunnut jäädä peiton alle, enkä tulla sieltä koskaan pois.

Sinnittelin päivästä toiseen ja yritin tehdä asioita, jotka ennen olivat tuottaneet iloa, innostusta ja mielihyvää. Osallistuin verkkokoulutuksiin ja tein kehittämistyötä yritykseni tuotteissa ja verkkosivuilla. Tunne ei palannut.

Aloin huolestua. Mitä minun pitäisi tehdä? Mikä minulla on? Terveytenikin alkoi horjua, puhumattakaan uskostani tulevaan, itseeni ja elämääni. Tein kaiken mitä minun pitikin rutiininomaisesti. Olen aina inhonnut rutiinia, sillä mielestäni se tapaa luovuuden. Nyt olin rutiinin ytimessä, enkä löytänyt tietä ulos. Työrytmini, elämän rytmini ja uniruytmini  olivat sekaisin, ajatukset miettivät vain, että riittääkö raha ja miltä kassabudjetti näyttää. En osannut selittää tilannettani itselleni, saatikka muille.

Palautuminen

Lähdin järjestelmällisesti muuttamaan ajatteluani. Puhuin hyvää kaikesta  ja keskityin iloisiin asioihin. Kehuin itseäni ja olin kiitollinen kaikesta mitä minulle tapahtui. Unohdin raha-asiat ja pelkästään nautin kaikesta mitä tein. Pääsiäisenä piipahdin mökillä ja vaikka siellä oli vielä paljon lunta, se käynti toi rauhan mieleeni.

En osaa ihan tarkalleen kuvata mitä minulle oikeastaan tapahtui juuri ennen pääsiäistä, mutta sen jälkeen kaikki muuttui. Pääsiäisien jälkeisellä viikolla minulla yhtä äkkiä olikin uuta intoa, iloa ja innostusta työssäni. Tajusin, että on ihanaa kouluttaa ja valmentaa alkavia yrittäjiä heidän alkutaipaleellaan. Auttaa heitä välttelemään ainakin suurimmat karikot ja nauttimaan yrttäjyysmatkasta. Elämän iloni palasi ja ennen kaikkea olen taas niin superiloinen yrittäjyydestäni. Jaksan taas olla innostunut ja innostava.

Nyt teen taas hymyillen ja ínnoissani työtäni.

Opetus

Tästä kuluneesta vuodesta voisi oppia muuutaman asian.

Yrittäjän on pidettävä itsestään huolta ja työtä on tehtävä sopivati – ei liikaa. Vapaa-ajan ja palautumisen merkitys on valtava.

Markkinointi- ja myyntityö on tehtävä tasaisesti, pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Siitä ei saa poiketa mitä suunnittelit. Ei ainakaan niin, että jätät jotain tekemättä.

Markkinoinnissa ja myynnissä on katsottava kauemmas kuin tähän päivään. Töitä pitää olla puolen vuoden päästäkin.

Tee joka päivä jotakin, josta nautit ja joka tuottaa sinulle hyvää mieltä.

Ajattele hyviä asioita ja keskity niihin.

Usko itseesi ja siihen mitä teet. Tee työtäsi rakkaudella.

Muuten, vuonna 2016 yritykseni nettotulos kasvoi 58% 🙂 Joten, jos olisin Arnold Schwarzenegger, sanoisin: I´ll be back tai oikeastaan I am back!

 

Millainen on hyvä webinaari?

Webinaarien pitäminen yleistyy koko ajan ja siitä uskotaan tulevan myös Suomessa yksi tie joka vie jokaisen kouluttajan, tuote-esittelijän, valmentajan ja myyjän menestyksen kukkuloille. Tässä kirjoituksessa en mieti tekniikkaa, miten webinaari toteutetaan, vaan webin inhimillisempää puolta: puhujaa ja kuulijaa.

Kun selvittelin hiukan, miten webinaari määriteltiin, yleisimmän määritelmän voisi kiteyttää seuraavilla lauseilla:

Webinaari on verkossa järjestetty seminaari, virtuaali tapahtuma, johon voi osallistua kuka tahansa, asuinpaikasta riippumatta. Usein webinaarit myös nauhoitetaan ja ne voi katsoa jälkikäteenkin.

Webinaarin järjestäjän näkökulmasta se on kustannustehokas tapa tuottaa palveluja, monestakin syystä. Syitä ovat mm. mahdollisuus tavoittaa suuremmat yleisöt, paikasta riippumaton ja järjestämiskustannukset pysyvät matalina. Tuolta määritelmästä saadaan myös selitys nimeen webinaari eli web ympäristössä tapahtuva seminaari.

Palastellaan tuota rakennetta vielä hiukan. Seminaari käsite tulee yliopistomaailmasta. Kielijelppi määrittelee verkkosivuillaan seminaarin näin:

Parhaimmillaan seminaari on oppijalähtöinen opetus- ja oppimismuoto, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus työstää ja kehitellä ajatuksiaan yhdessä seminaarin ohjaajan ja muiden opiskelijoiden kanssa.

Webinaarissa vastuuta omien ajatusten kehittelystä on käännetty enemmän kohti oppijaa, jonka tehtävä on kuulemansa ja mahdollisesti muiden opiskelijoiden kommenttien perusteella työstää omaa ajatteluaan omatoimisesti. Oppiminen ja opitun soveltaminen jää vahvemmin omalle vastuulle.

Tiedon jakaminen ja vastaanottaminen on noiden webinaarien tärkein elementti. Webinaarikulttuuri on Suomessa vielä alkutaipaleella. Itse opiskelen webinaarien kautta todella paljon, niin suomalaisten webinaariammattilaisten, kuin huippu jenkkikouluttajien johdolla. Näihin webinaareihin osallistun oman mielenkiinnon vuoksi ja webinaareissa olen innolla mukana kuunnellen kaiken mitä kouluttajalla on sanottavaa ja annettavaa. Muistiinpanoja kertyy jokaisesta webistä sivukaupalla.

Miten oppiminen webinaareissa tapahtuu?

Itse olen sitä mieltä, että webinaarikoulutus ei ole samanlaista kuin kasvokkain tapahtuva ja se vaatii niin kouluttajalta kuin kuuntelijoitakin paljon vastuullisuutta. Kuitenkin, kun ihmiset ovat “hajallaan” isolla alueella, webinaari on oivallinen tapa saada yhteinen hetki tiedon jakamiseen ja myös keskusteluun. Mutta mielestäni webinaarien ensisijainen tehtävä on tiedon jakaminen, ei keinotekoisesti ihmisten aktivoiminen mihinkään muuhun kuin ajatteluun. Aktiivisuus on jokaisessa meissä itsessämme, osa tykkää kuunnella ja tehdä ehkä muistiinpanoja – osa tykkää puhua ja kommentoida. Webinaari antaa molemmille mahdollisuuden, mutta perustuu vankasti omaehtoisuuteen.

Mitä on webinaarien vuorovaikutteisuus?

Ensin on taas mietittävä miten miellämme vuorovaikutuksen. Vuorovaikutus on monimutkainen kokonaisuus, prosessi, johon kuuluu todella paljon elementtejä. Jokaisessa tilanteessa, missä vähintään kaksi ihmistä kohtaa, tiedotteessa joka kirjoitetaan, chat-, teksti-  tai sähköpostiviestissä tapahtuu vuorovaikutusta. Näin ollen voidaan ajatella, että webinaarit ovat vuorovaikutteisia siinä missä muutkin tilaisuudet.

Webeissä käytetään usein chat – palvelua, jossa kysymyksiä  ja kommentteja voi esittää, joko järjestettynä kyselyhetkenä tai webinaarin lopussa.  Niihin käytetään webinaarista usein aikaa 10- 20 min. Olen ollut mukana webinaareissa, joissa on ollut kymmenestä jopa 40000 kuulijaa. Näiden webinaarien ei ole tarkoituskaan olla mikään ryhmätyö tai muuta perinteistä kouluttamista, vaan on muistettava jälleen tuo määritelmä “verkossa tapahtuva seminaari”, jossa vuorovaikutteisuutta ja yhteisöllisyyttä edistää niin puhuja esityksellään kuin kuulija kommentoinnillaan tai kysymyksillään.

Webinaarien laatu on todella kirjavaa. Webinaarien pitämisessä meillä suomalaisilla on vielä paljon opittavaa, varsinkin siinä innostavassa kerronnassa. Olemme totisia ja menemme asia edellä kaikkeen. Huolehdimme liikaa siitä, että tietoa tulee jokaisessa sanassa. Olemme vahvasti tieto-orientoituneita, niin kouluttajina kuin kuuntelijoina. Unohdamme usein oivallusten synnyn ja inspiroimisen vahvuuden. Vaikka annettu tieto ei olisi uutta,mutta se saa aikaan oivalluksen omasta toiminasta ja sen kehittämisestä, annettu tieto on tehnyt tehtävänsä.

Mielestäni webinaarin on tarkoitus olla myös kannustava ja omaa ajattelua herättävä ja sitä kehittävä. Webinaarin pitäisi saada kuulijassa aikaa reaktio, jossa hän lähtee viemään omaa elämäänsä, yritystään tms. uusilla askelilla eteenpäin. Webinaarin tulee innostaa yrittämään jotakin uutta, astumaan ulos omalta mukavuusalueelta ja sen pitää luoda uskoa siitä, että kaikki on mahdollista, kun vaan teet hyvää työtä. Webinaarin puhuja voi kertoa asioita, jotka jo tiedät, mutta sisälläsi vahvistuu tunne, että teet oikeita asioita ja onnistut.  Osaat ja tiedät miten asiat on hoidettava. Luo uskoa omaan itseen ja omaan tekemiseen. Tällaiset webinaarit ainakin minun mielestäni ovat olleet parhaita, joihin olen osallistunut.

Hyvä webinaari

Usein webinaareja syytetään siitä, että vuorovaikutusta ja dialogisuutta ei synny riittävästi. Dialogisuutta toteutuu webinaareissa mielestäni ihan riittävästi. On muistettava, että dialogisuus on vastavuoroisuutta. Se on aitoa viestintää, joten puhujan on oltava oma itsensä, juuri sellainen kuin on. Se tuo parhaan tuloksen. Puhujan on kehitettävä uutta ajattelua. Kuulijan olisi myös osaltaan oltava aktiivinen. Dialogisuus on vuorovaikutusta, joka on muodoltaan hiukan erilaista kuin face-to-face vuorovaikutus, mutta voi olla yhtä tehokasta, jos molemmat osapuolet tekevät oman osuutensa hyvin. Webinaarit ovat yksi uusista vuorovaikutuksen ja dialogin muodoista, jotka tulevat olemaan osa tätä päivää ja kehittymään sekä lisääntymään vielä entisestään tulevaisuudessa.

Webinaareissa on yleensä mukana chat -toiminto. Chatissä voi kommentoida, kysyä tai vaikka kiittää puhujaa. Kouluttaja ei useinkaan chattiä paljoa koulutuksen aikana ennätä lukea, vaan chat toimii enemmänkin kuuntelijoiden välisenä kommunikointivälineenä. Yhdessä Brendon Burchardin (Experts Academy) koulutuksessa joka kesti neljä iltaa, meitä oli jokaisena iltana noin 4000 chattääjää, useasta eri maasta, yhtä aikaa keskustelemassa. Paljon erittäin värikästä dialogisuutta syntyi ja vahvaa yhteisöllisyyttäkin. Webinaarin teema ja Brendonin innostava puhe oli se mikä meitä yhdisti, sillä webinaarin jälkeen perustimme tuolla chatti porukalla mm. oman facebookryhmän, jossa edelleen ollaan yhteydessä (webistä on aikaa jo lähes kaksi vuotta).

Brendon Burchard on puhujana huippuosaaja. Hän saa ainakin minut aivan liekkeihin, innostumaan asioista ja tekemään mahdotttomasta mahdollisen. Hänen webinaareissaan on myös aina mukana tunne, innostus ja ihmisyyden kunnioitus. Hänen kaltainen webinaari- ja live-puhuja minä haluan olla.

Mutta tuohon on vielä pitkä matka meillä Suomessa niin kuuntelijoiden kuin vetovoimaisten, innostavien kouluttajienkin puolesta, sillä uskon että avaintekijä siihen, onko webinaari kiinnostava, on puhuja. Toki oma aktiivisuus kuulijana on hyvästä. Tuo on kova haaste meille kouluttajille, koska meidänkin on muutettava rooliamme, ammattitaitoisesta kouluttajasta innostavaksi puhujaksi.

Uskon webinaarien dialogisuuden toteutuvan silloin, kun molemmat osapuolet ovat aktiivisesti mukana. Webinaarit ovat luonteeltaan hiukan erilaisia ympäristönä ja myös toimintatavoiltaan kuin perinteinen opetustilanne. Viime vuonna pidin noin 150 webinaaria ja voin sanoa, että jokainen niistä oli erilainen, aivan kuten vuorovaikutustilanteet ihmisten kanssa ovat, koska niihin vaikuttavat monet tekijät. Jokaiseen vuorovaikutukseen tuomme mukanamme oman taustamme, historiamme, ajatuksemme ja uskomuksemme. Tämä vaikuttaa siihen, millainen vuorovaikutuksesta syntyy. Henkilökohtaisesti en usko webinaarien pakkovääntämisestä perinteiseen koulutusmalliin, vaan webinaari on uusi tapa järjestää koulutusta. On aika uusia ajattelua ja aktiivisuutta oppimisesta ja tiedon työstämisestä oman ajattelun kautta. On aika ottaa vastuu omasta oppimisesta.

Usein odotetaan passiivisesti, että se kouluttaja luo vuorovaikutuksen ja dialogisuuden. Yksin se ei synny, hyvältä kouluttajaltakaan. Minulla on ollut ryhmiä, jotka eivät keskustele ollenkaan, ei vaikka kuinka kyselen ja yritän aktivoida. Ketään ei voi pakottaa osallistumaan, kirjoittamaan tai puhumaan. Osa haluaa vain kuunnella ja pohtia kuulemaansa. Kouluttaja on innostaja ja omalla tavallaan asioiden avaaja, mutta samalla lisäkysymysten ja tiedonhalun kasvattaja. Vähän kuin moottori, joka käynnistyessään aiheuttaa liikkumista myös muissa osissa, jotka liittyvät tähän moottoriin. Sellainen minä haluasin olla, että saisin webinaarin kuuntelijat ajattelemaan, innostumaan omasta yrittäjyydestään ja toimintansa sekä ajattelumalliensa kehittämisestä sekä etsimään lisää tietoa.  Ennen kaikkea haluaisin, että jokaiselle kuuntelijalle tulisi webin aikana yksi AHAA! – hetki – oivallus jostain asiasta, joka vie omaa suunnitelmaa askeleen eteenpäin kohti tavoitetta tai vahvistaa uskoa itseensä ja osaamiseensa.

Itse uskon siihen, että jokainen ihminen voi tuoda jotain uutta elämäämme ja varsinkin yrittäjänä olemiseen, kun muistetaan kuunnella isoilla korvilla ja avoimin mielin. Joskus on myös hyvä pysähtyä ja ajatuksella kerrata se mitä jo osaamme. Itse olen noissa tilanteissa löytänyt todella paljon uusia näkökulmia omiin, jo tuttuihin, opittuihin asioihin. Uskon, että uskoa omaan osaamiseemme vahvistaa parhaiten se, että joku toinen kertoo asian, jonka jo teemme tai tiedämme. Se tuo luottamusta siihen, että kuljemme oikealla tiellä kohti unelmaamme.

Meille yrittäjille, kouluttajilla ja valmentajille webinaari on erilainen, vaivaton, edullinen ja loistava keino antaa tietoa asioista, jotka asiakkaitamme kiinnostavat.

Mitä mieltä sinä olet? Millainen on hyvä webinaari?

 

[author] [author_image timthumb=’on’]https://www.successmindfactory.com/wp-content/uploads/2013/08/Oma-kuva-2-pieni.jpeg[/author_image] [author_info]Kirjoittaja, Tarja Kekäläinen, on yritysvalmentaja, kirjailija ja kouluttaja. [/author_info] [/author]